Arctic Infra ser tillbaka på året 2023

Det är dags runda av 2023, ett mycket händelserikt år för oss på Arctic Infra där vi bland annat vunnit vårt hittills största projekt och tagit ytterligare steg framåt inom flera områden. Låt oss se tillbaka på några av årets främsta höjdpunkter!

Bekanta ansikten blir åter ägare

Vi vill börja med att berätta om årets allra senaste nyhet. Nämligen att Mikael Johansson och Daniel Isaksson återtar rollerna som ägare av bolaget. Den 11 december ingick de i ett avtal om att återköpa bolaget från Vestum AB (publ). Transaktionen är föremål för sedvanliga tillträdesvillkor.

Vi är glada över att ingå avtal om att återförvärva Arctic Infra och dotterbolaget RockCon. Vi tackar Vestum för deras bidrag till koncernens utveckling och önskar de stort lycka till med alla framtida åstadkommanden. Återköpet ger oss nya möjligheter för Arctic Infras fortsatta resa och vi är förväntansfulla inför nästa etapp.

Året i siffror

År 2023 beräknas vår omsättning uppgå till cirka 500 MSEK, vilket är en ökning med 14% från föregående år då vi omsatte 430 MSEK. Vi har även växt med flera nya medarbetare och vi är mycket glada över att skapa lönsam tillväxt och allt fler arbetstillfällen samtidigt som vi utvecklar infrastrukturen och stärker norra Sveriges tillgänglighet och konkurrenskraft.

Rekordprojekt i Pajala kommun

Det var i april månad som Arctic Infra tilldelades vårt hittills största kontrakt någonsin, Autio-Anttis Väg 395. Projektet, innefattar breddning och förstärkningsåtgärder, och har ett ordervärde på närmare 200 MSEK. Nu när vi entrar 2024 är etapp 1 av 2 genomförda och vi siktar in oss på ett färdigställande lagom till hösten 2024.

En ny gruvinfart i Malmberget

Som en del i omställningen i Vitåfors anlade vi under året en ny gruvinfart för att ersätta den befintliga som byggdes 1965. Arbetet började med att ta sig in i själva berget för att sedan gjuta en 72 meter lång betongtunnel vid ingången till Malmbergsgruvan. Vi är stolta över ett stabilt genomförande som visat prov på både vår flexibilitet och spetskompetens. Med ett bra samarbete med beställaren tar vi det i mål under Q1 2024 i enlighet med våra och LKAB:s förväntningar.

Fortsatt förtroende av WPD Construction Sweden

Sedan 2022 har Arctic Infra varit en av WPD:s huvudsakliga partners för byggnationen av den nya vindkraftsparken Tomasliden i Norsjö kommun. I somras fick vi anledning att bygga vidare på den relationen då Arctic Infra fick utföra infrastrukturen samt gjutning av vindkraftsfundamenten för vindkraftsparkens tio turbiner. Projektet färdigställdes i höstas och kommer att förse ytterligare 37 000 hushåll med närproducerad grön el.

Framtiden kräver ett stort fokus på kvalitet, miljö och arbetsmiljö

Under året har vi fortsatt vår satsning på förbättrade rutiner och insatser vad gäller kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Vi har bland annat genomfört ett pilotprojekt med Trafikverket som syftar till att hitta förbättringsåtgärder kopplade till bland annat trafiksäkerhet, miljöpåverkan, arbetsmiljö och drivmedelskostnader. Projektet var lyckat och givande.

I vägprojektet Autio-Anttis i Pajala har vi gjort en satsning på att införa elbilar. I skrivande stund används två stycken Maxus T90EV som arbetsplatsbilar i projektet. Denna investering linjerar väl med våra värderingar och tar oss ett steg närmare två av våra miljömål. Dels att öka andelen elektrifierade fordon samt att sänka vårt totala CO2-utsläpp från bränsleförbrukningen.

Vi kliver in i 2024 med hög energi och nya möjligheter som vi skapat under 2023. Vi vill tacka alla medarbetare, kunder och samarbetspartners för året som gått och önska en riktigt god jul och gott nytt år från Arctic Infra.

Mikael Johansson, vd på Arctic Infra.

Johanna Öhman