Vad gör en platschef inom anläggning?

Genom åren har Hans Karlsson samlat på sig en hel del erfarenhet inom anläggning och som platschef. Därför borde det vara enkelt att beskriva hur en vanlig dag som platschef ser ut, om det inte vore för den stora variationen av uppgifter.

I dag ansvarar Hans för ett LKAB-projekt i Gällivare där han och kollegorna bygger en ny gruvinfart som ska invigas till hösten. Han har varit med från upphandlingsfasen och följer med i produktionen fram till överlämnandet till beställaren sker. Det innebär att jobbet som platschef innebär en hel del olika arbetsmoment, uppgifter och utmaningar - en dag är sällan den andra lik.

Upphandling och anbud

Som platschef är Hans ofta involverad i anbudsarbetet kring projekt som sker i upphandlingsform. Genom att vara med från start får han god insyn i vilka uppdrag som kan vara på gång och det ökar även förutsättningarna till projektets framgång.

-        Jag var faktiskt med och räknade på det projekt som jag nu driver. Det ger mig bra förkunskaper och viktiga detaljer, vilket förenklar mitt kommande arbete. När jag inte varit med i upphandlingsfasen blir det genast mycket information att ta till sig direkt, så att vara med från början är helt klart en fördel, säger Hans.

Projektets uppstartsfas

När ett projekt tar vid har platschefen ett övergripande ansvar kring produktionsplanering, allokerling av resurser, inköp av material och val av potentiella underleverantörer. Eftersom varje bygge är unikt varierar alltid behoven, samt kravställningarna på KMA. 

-       Som platschef behöver jag ha ett nära samarbete med hela projektorganisationen, från KMA-samordnare till inköpare och arbetsledare. Under förarbetet kan det vara mer intensivt som platschef, då vi fram all dokumentation som behövs för att driva projektet framåt i det kommande produktionsskedet, berättar Hans.

Produktion, uppföljning och samordning

Det mest tidskrävande momentet under ett bygge är ofta själva produktionen. Vissa projekt kan pågå under flera år, uppdelade i olika etapper. För Hans, vars nuvarande projekt har mindre än ett halvår kvar, går mycket tid åt att driva på arbetet och se till att planeringen efterföljs.

-       Mitt arbetslag ska lämna över projektet till affärsområde Mark och Infrastruktur vid färdigställandet och jag har en ständig dialog med dem för att underlätta deras jobb. Jag följer också upp hur projektet går ekonomiskt, tids- och kvalitetsmässigt, så det blir en hel del mötestid, säger Hans.    

Uppföljning och avslut

När ett anläggningsprojekt närmar sig sitt slutförande ska platschefen sammanställa projektet sett till ekonomi, tid och kvalitet samt genomföra en slutbesiktning med beställaren. Tillsammans delar parterna med sig av feedback som kan överföras till nästa projekt.

-       Vid överlämningen till kund går vi grundligt igenom arbetet som gjorts och ser till att vi avslutar projektet som utlovat. Ofta vet jag på förhand vilket mitt nästa projekt blir och kan se fram emot det, och förbereda nästa arbetslag, avslutar Hans.

Om du är intresserad av att arbeta som platschef, eller vill veta mer om rollen, kontakta då oss på Arctic Infra. Vi berättar gärna mer!

Josefin Hellberg