Arctic Infra bygger ny rastplats vid E10:an i Kiruna

Arctic Infra har av Trafikverket tilldelats en entreprenad för byggnationen av en rastplats nedanför Luossavaara skidbacke i Kiruna. Projektet påbörjas nu i vår och färdigställs under årets sista månader. Kontraktsvärdet är cirka 24 miljoner kronor.

Entreprenadföretaget Arctic Infra har en stark närvaro i och kring Malmfälten och driver sedan tidigare ett flertal projekt för bland annat gruvindustrin och Trafikverket. Nu har företaget tecknat ytterligare ett avtal med Trafikverket för att bygga en ny rastplats intill E10:an i Kiruna. Rastplatsen kommer stå strax nedanför Luossavaarabacken och byggnationen beräknas vara färdig under Q4 2024. Projektet hanteras av Arctic Infras affärsområde Anläggning.

– Trafikverket har som målsättning att det ska finnas rastplatser med 50 till 100 kilometers mellanrum längs vägnätet. Här i Kirunatrakten finns det ett stort behov av ytterligare en rastplats då E10:an både används av långväga turister och tunga transporter från gruva och industri. Vi ser därför projektet som en naturlig del av den fortsatta samhällsomvandlingen samt industrins och turistnäringens utveckling, säger Johan Molin, arbetschef på Arctic Infra Anläggning.

Vid färdigställandet kommer rastplatsen, förutom parkeringsytor för bilar, husvagnar och lastbilar, även ha toaletter, fikaplatser och en tillhörande lekplats. Designen är gjord för att passa in i fjällvärlden som omger Kiruna och ska bland annat prydas med norrskensbelysta vindskärmar i glas.

– I och med detta uppdrag fortsätter vi att stärka vår position här på hemmaplan. Vi har sedan tidigare mycket bra erfarenheter av att jobba med Trafikverket som beställare vilket har lett till en god relation med förtroende i bägge riktningar. Vi ser fram emot att få påbörja arbetet så snart som möjligt, säger Johan Molin.

Johanna Öhman