Arctic Infra färdigställer gjutningsprojekt vid Tomasliden

Sedan 2022 har Arctic Infra varit en av wpd:s huvudsakliga partners för byggnationen av den nya vindkraftsparken Tomasliden i Norsjö kommun, cirka 20 km sydost om samhället Norsjö. Efter att på ett framgångsrikt sätt först markberett hela vindparksområdet fick Arctic Infra ytterligare förtroende av wpd. Detta innebar bland annat anläggning och gjutning av vindkraftsfundamenten till parkens tio turbiner.

– Redan under anbudsfasen kunde vi presentera en mycket noggrann och utarbetad planering som senare innebar att alla visste vad som skulle göras väl på projektplatsen. Vi hade även ett bra samarbete med leverantörer, underentreprenörer och våra inköpare, vilket effektiviserade arbetsgången ytterligare, säger Erik Segerstedt, Entreprenadingenjör på Arctic Infra Anläggning.

Gjutningsprojektet startade under sommaren 2023 och har sysselsatt ett bygglag på cirka 20 personer på plats vid Tomaslidens vindkraftspark. Eftersom sommarmånaderna i området bestod av mestadels regn behövde åtgärder göras för att hålla allting torrt. Pumpar användes för att forsla bort vattenmängderna vilket gav förutsättningar för betong- och armeringslaget att arbeta fokuserat och effektivt.

Utöver en regntät sommar, i princip fördubblades projektet när förändrade markförhållanden identifierades, vilket krävde en större insats än planerat.

– När vi summerar projektet efter tio månader kan vi konstatera att ett gott resultat grundar sig i förberedelserna och förmågan att anpassa sig när förutsättningarna förändras. Tillsammans med wpd, och vårt dotterbolag RockCon, kunde vi arbeta fram en ny plan och färdigställa enligt den ursprungliga tidsplanen. Sett till hela projektet har samarbetet med beställare och entreprenörer fungerat oerhört bra. Nu återstår endast ytfinish till våren innan vindkraftverken är redo att monteras, säger Daniel Isaksson, arbetschef Arctic Infra

Varje vindkraftverk med tillhörande turbin kommer att mäta 200 meter i totalhöjd. Parken beräknas ha en årsproduktion på 200 GWh, vilket motsvarar den årliga förbrukningen av el för närmare 37 000 hushåll. Installationen av själva vindkraftverken startar sommaren 2024 och de beräknas vara redo att producera i december 2024.

– Vi på Arctic Infra är stolta över att vara med i ett projekt som kommer att förse ytterligare 37 000 hushåll med närproducerad grön el. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla svensk infrastruktur och elförsörjning, avslutar Daniel

Josefin Hellberg