Internationella kvinnodagen – Möt Evelina och Viktoria

Den 8 mars markerar den internationella kvinnodagen, en dag som ska lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors ställning i samhället. Inför dagen mötte vi upp med platschef Evelina Boström och arbetsledare Viktoria Lampa Oja för att ta del av deras erfarenheter om anläggningsbranschen, hur den har förändrats och varför fler kvinnor ska välja den. 

Både Evelina och Viktoria arbetar med samhällsomvandlingen i Malmberget och är just nu engagerade i ett rivningsprojekt i området. De började på Arctic Infra under 2021 respektive 2022, men båda har tidigare erfarenhet av liknande branscher och yrken. 

Hur såg det ut på arbetsplatserna gällande jämställdhet när era karriärer startade? 

Evelina: Jag började inom tung industri för snart 13 år sedan och det är klart att det var annorlunda. Då var jag oftast ensam som kvinna på arbetsplatserna och jargongen kunde vara tuff. Med tiden har den suddats ut mer och mer, och det är en väldigt positiv utveckling som sker. 

Victoria: Om jag tänker tillbaka på mitt första jobb så är det en stor skillnad mot idag. Det kunde stundtals vara tufft att vara en av få tjejer, så att se branschen i dagens ljus är väldigt glädjande. Mycket har hänt sedan dess! 

Hur ser det ut på era arbetsplatser idag? 

Evelina: Vi har ett jättebra gäng här på Arctic Infra, det är som en familjegemenskap. Här blir alla hörda, oavsett vem du är, hur ny eller erfaren du är, eller vilken roll du har. Vi blir fler kvinnor för varje år, och jag vill att ännu fler ska få upp ögonen för branschen. 

Victoria: Det är en fin sammanhållning här! Alla har samma möjligheter och blir lika mycket utmanade. Det finns en gemensam övertygelse om att vi alla mår bättre av en mer jämställd och inkluderande grupp.

Vad är det som gör ert jobb så roligt? 

Evelina: Det är så mycket frihet i jobbet och det finns alltid något nytt att lära. Vi får kunskap från erfarenheter, utbildningar och människorna omkring oss. Det är också ett socialt jobb, och du kommer inte sitta stilla med samma sak varje dag.

Victoria: Jag gillar verkligen den dagliga problemlösningen som jobbet innebär. Sedan är det fantastiskt att se vad ditt arbete faktiskt resulterar i och veta att du har varit med hela vägen i att bygga det. 

Och avslutningsvis, hur tror ni att vi kan få fler kvinnor till branschen? 

Evelina: Jag tror generellt att företag i branschen behöver bli bättre på att förklara vilka möjligheter som finns och vad arbetet innebär. Det kan till exempel göras via informationsträffar, rekryteringsträffar och öppet hus. Det görs mycket bra nu, men vi kan göra mer! 

Victoria: Jag tycker vi ska fortsätta lyfta fram kvinnor inom branschen, för det är vi som är här idag som möjliggjort en positiv förändring. Jag tror även det kan finnas en osäkerhet för vissa som är intresserade i att en behöver vara expert direkt. Men så är inte fallet, vi alla har lärt oss med tiden, och det är viktigt att lyfta fram. 

Josefin Hellberg