Årsresumé 2022

 

2022 lider mot sitt slut och ett nytt kapitel är redo att ta vid. Innan vi vänder blad vill vi passa på att se tillbaka på det gångna året och summera några av de insatser som vi har gjort. För det har faktiskt hänt en hel del i år.

Vi har under året ökat omsättningen från 217 till 380 MSEK (+75%) och blivit 16 nya medarbetare. Vi har skapat tillväxt utan att kompromissa med vare sig kvalitet eller lönsamhet. Lönsamheten har dessutom ökat och rörelsen beräknas skapa ett årsresultat om 7,8%.

Fördjupad relation med LKAB

Under 2022 har vi skapat ett djupare samarbete med gruv- och mineralkoncernen LKAB. Vid årets början fick vi i uppdrag att rusta upp reagens- och beredningsrummen i LKAB:s förädlingsverk i Kiruna. Det är ett arbete som fortskridit genom hela 2022 och som vid sitt färdigställande ska säkra en del av LKAB:s produktionskedja.

Vi har även påbörjat flera väg- och anläggningsprojekt åt LKAB. Däribland en ny infartsväg och anslutande väg till Vitåfors, en ny personalparkering med laddinfrastruktur, markarbete för ett framtida industriområde samt den nya gruvnedfarten till Vitåforsgruvan.

Ett annat projekt som både hann påbörjas och avslutas under 2022 var rivningsentreprenaden i Malmberget. Projektet är en del av den långsiktiga samhällsomvandlingen som sker för att LKAB ska kunna fortsätta utveckla sin gruvverksamhet.

Under rivningen, som bland annat berörde ett tjugotal villor och nio lägenhetshus, kunde vi bevara en del återbrukbart material. Tillsammans med LKAB fattade vi beslut om att erbjuda detta till allmän försäljning i syfte att donera pengarna oavkortat till barn på flykt i det krigsdrabbade Ukraina. Med lokalbefolkningens hjälp lyckades vi samla in hela 55 000 kronor till Röda Korset, tack för ert stöd!

Förvärvet av RockCon

Som en del av årets verksamhetsutveckling har vi välkomnat RockCon till Arctic Infra-familjen. Förvärvet av det Älvsbybaserade borrnings- och sprängningsföretaget innebar att vi fick ytterligare spetskompetens, särskilt inom projekt mot gruvindustrin.

ISO-certifiering

Under sommaren genomgick vi en efterlängtad certifiering av ISO 9001 för systematiskt kvalitetsarbete och ISO 14001 för miljöledning. Vi har arbetat enligt ISO-standarder länge men själva certifieringen är en stämpel på att vi har en god struktur i arbetsprocesser och säkerställandet av kvalitet i slutleveranser.

Viktiga vägarbeten i Norrbotten

En alltmer tilltagande turism och gruvdrift på flera platser i Norrbotten har inneburit att slitaget på flera vägar har ökat. Under året blev vi därför tilldelade flera vägarbeten av Trafikverket, bland annat i skidorten Kåbdalis där vi har byggt en helt ny gång- och cykelväg som löper genom byn.

I och med den återupptagna driften vid Kaunisvaaragruvan fick vi på Arctic Infra förtroendet att påbörjat ett förstärkningsarbete på väg 395 för att den ska kunna klara av tunga malmtransporter.

Väl hemma i Gällivare fick vi uppdraget att ta itu med Nuolajärvis fyrvägskorsning, två kilometer öster om centrum. Det är en korsning som länge upplevts som otydlig och legat till grund för flera olyckor och farliga situationer genom åren. Nu finns det istället en helt ny rondell där, som ska öka trafiksäkerheten vid vägen. Det som kvarstår är dekorationsarbetet, vilket vi färdigställer den kommande sommaren.

Det har såklart hänt mycket mer under 2022, men nu stänger vi böckerna för denna gång och blickar mot 2023. Både privat och offentlig sektor har planerat stora investeringar i industri och infrastruktur i norra Sverige kommande år vilket innebär att marknadsutsikterna är fortsatt goda. 2023 är även året Arctic Infra fyller fyra år och det planerar vi att fira genom att fortsätta utvecklas och växa som pålitliga och hållbara samhällsbyggare.

Tack till alla våra medarbetare, kunder och partners för året som gått. Vi ses!

MIKAEL JOHANSSON, VD PÅ ARCTIC INFRA

 
Johanna Öhman