Arctic Infra deltar i pilotprojekt för säkrare arbetsmiljö

När vi minskar hastigheten på våra vägar bidrar vi till en säkrare arbetsmiljö för alla oss som arbetar med trafiken som arbetsplats. Arctic Infra är en av fem entreprenörer i landet som just nu genomför ett pilotprojekt i samarbete med Trafikverket vilket syftar till att undersöka genomförbarheten i att ställa krav på hastighetsefterlevnad i entreprenadkontraktet.

Arctic Infra har med hjälp av leverantören 2MA installerat teknisk utrustning i fem lastbilar för att mäta hastigheten inom arbetsområdet Palokorva-Junosuando. Planering, installering, uppkoppling av teknisk utrustning och rapportering av data kommer sedan utvärderas tillsammans med Trafikverket vid pilotprojektets slut. Pilotprojektet inleddes under 2022 med förarbete som konsekvensbedömning, fackliga förhandlingar och utvärdering av lämplig utrustning. I juni 2023 påbörjades skarpa mätningar och de kommer att pågå under hösten 2023.

- Detta pilotprojekt genomförs i nära samarbete med Trafikverket. För oss som entreprenör är det guld värt att vi får vara med och forma dels hur man ska mäta, men även vad man ska mäta. Detta är ett steg mot en säkrare arbetsmiljö, både för våra anställda och övriga trafikanter längs vägarna, säger Annika Niskala, KMA-chef.

Hastigheten är avgörande för omfattningen av konsekvenser vid en eventuell olycka. Pilotprojektets mål är att utvärdera och testa i vilken utsträckning det är genomförbart att ställa krav på hastighetsefterlevnad i entreprenadkontrakt. En ökad hastighetsefterlevnad bidrar förutom till en säkrare arbetsmiljö, även till minskat buller, ökad trygghet för oskyddade trafikanter och minskade drivmedelskostnader för den enskilde entreprenören.

Projektet innebär bland annat att,

  • Utvärdera säkerheten i kravställningen kopplat till GDPR

  • Samla lärdom kring hur kraven i kontrakten ska formuleras för att ge rätt effekt

  • Samla lärdom kring hur entreprenörer kan jobba med sin personal och underentreprenörer för att säkerställa hastighetsefterlevnad

  • Samla erfarenheter av kostnad och tidsåtgång för att följa upp och redovisa resultat

  • Upptäcka felkällor och utvärdera hur dessa ska hanteras.

  • Förstå vilka lösningar som är tillgängliga och lämpliga för denna typ av mätningar.

Läs mer här.

Josefin Hellberg