Lars Blomqvist om rollen som arbetsledare

Möt Lars Blomqvist, en av våra arbetsledare på Arctic Infras affärsområde anläggning. I denna intervju berättar han om vad rollen innebär, det bästa med jobbet och hur det går med hans nuvarande projekt i Malmberget.

Lars Blomqvist har testat på en hel del roller inom anläggning. Efter att ha arbetat som yrkesarbetare i flera år gick karriären som bland annat platschef. Men det var i rollen som arbetsledare som Lars verkligen hittade sitt kall.

-       Jag har alltid trivts som allra bäst ute vid projekten och bland människor. Som arbetsledare fördelar jag uppgifter på plats, ser till att alla har tillgång till rätt material samt stöttar mina kollegor vid olika moment, berättar Lars.

Just kollegorna och gruppsammanhållningen är särskilt viktigt för Lars, eftersom de allra flesta projekt sker på annan ort än där han själv bor. Det innebär en hel del resande och övernattningar med sina kollegor.

-       I den här branschen ska du absolut trivas på resande fot och tillsammans med andra. Projekten sträcker sig ofta över en längre tidsperiod och därför är det viktigt att vi alla bidrar till att skapa en god stämning i gruppen.

I rollen som arbetsledare förklarar Lars att han, förutom att vara en människokännare, även behöver ha en öppen inställning till plötsliga förändringar och utmaningar som kan dyka upp längs vägen.

-       Det blir såklart en hel del problemlösning på plats och det gäller att vara flexibel. Men det är nog också det jag gillar mest med mitt jobb, att tillsammans med arbetsgruppen, leverantörer och partners ta sig förbi hinder och i slutändan se resultatet av det hårda jobb vi lagt ner.

Idag befinner sig Lars på LKAB:s industriområde Vitåfors där han är med och leder arbetet för en ny gruvinfart i Malmbergsgruvan som ska ersätta den gamla från år 1965. Projektet är unikt eftersom det väldigt sällan byggs en ny infart till en och samma gruva.

-       Den nya gruvinfarten öppnar upp för alla de gröna satsningar som görs ovan jord, som till exempel järnsvampsverket, så det är ett väldigt spännande projekt att vara en del utav. Jag har varit här sedan december och till sommaren kommer vi ha färdigställt arbetet med den 72 meter långa betongtunneln, avslutar Lars.

Om du är intresserad av att arbeta som arbetsledare, eller vill veta mer om rollen, kontakta då oss på Arctic Infra. Vi berättar gärna mer!

Josefin Hellberg