Vilka möjligheter finns inom anläggningsbranschen?

Det görs rekordsatsningar på industrin i norra Sverige och antalet anläggningsprojekt fortsätter att öka. David Wallin är arbetschef på Arctic Infras affärsområde Anlägging och ser glädjande på utvecklingen och möjligheterna för den som vill göra karriär.

Det har nu gått tre år sedan vi startade vårt affärsområde inom anläggning. Sedan dess har vi hunnit utföra både mindre och mer omfattande projekt för beställare som LKAB och Boliden. David Wallin, arbetschef på Arctic Infra, var med och byggde upp affärsområde anläggning och ser positivt på den utveckling som skett.

-       Jag är väldigt stolt över den kvalitet vi besitter. I dag utför vi alla typer av betongkonstruktioner för den svenska industrin, i synnerhet stål, gruva och elinfrastruktur, berättar David.

Den gröna omställningen

Det är just inom dessa tre industrier som det i norra Sverige görs stora satsningar. Gemensamt för alla är fokuset på hållbarhet och det förbereds både för fossilfria gruvor, stålproduktioner och batterianläggningar.

-       Det är fantastiskt allt som pågår i Norrbotten och Västerbotten. Som till exempel ett helt nytt stålverk, det händer inte ofta! Utvecklingen innebär att det finns en mycket bra marknad för anläggning inom en överskådlig tid. Det är ett utmärkt läge för den som vill göra karriär, fortsätter David.

Arctic Infra har flera spännande pågående projekt runt om i Norrland och de beräknas öka i antal under året. David berättar att han redan nu är intresserad av att träffa potentiella medarbetare, både personer med lång erfarenhet och de som just kommit in i branschen.

-       Vi är ett väldigt drivet gäng på Arctic Infra, och även om vi har roligt tillsammans så är det fullt fokus på att levera ett resultat vi alla kan vara stolta över. Här finns det mycket goda förutsättningar till att växa som människa och yrkesperson, säger David.

Möjliga karriärvägar

Inom anläggning finns det flera yrkeskategorier och kan du till exempel arbeta med armering, gjutning och snickeri. Själv började David sin nu 18 år långa karriär inom anläggning efter att ha läst till civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad. Men hans intresse för byggnation hade redan funnits sedan ung ålder.

-       Jag har nog alltid varit intresserad av att bygga då familjen varit verksamma inom både entreprenad och åkeri. När jag blev äldre ville jag förstå hur det fungerar i praktiken och lära mig alla små detaljer och steg på vägen fram till en färdig konstruktion. Att det fanns möjlighet att studera ämnet här på hemmaplan blev avgörande, avslutar David.

För att arbeta inom anläggning krävs en grundläggande betongkompetens. Kontakta oss om du vill veta mer om branschen och hur det är att arbeta på Arctic Infra.

Josefin Hellberg